Zupa krem z ziemniaków z chilli i kukurydzą

Festiwal zup trwa w najlepsze. Zupy-kremy to była moja miłość od pierwszego spróbowania. Cenię te zupy za minimalny nakład czasu i energii, jakie trzeba w nie włożyć. Dziś w roli głównej wystąpi warzywo chyba nieco przez nas niedoceniane: ziemniak. A więc gotujemy, uwaga będzie bardzo ostro !

Przygotuj:

1,2kg ziemniaków
2 l bulionu drobiowego
1 cebulę
1 puszkę kukurydzy
Chilli

1. Podgrzewamy bulion (bądź gotujemy go od podstaw).

2. Cebulę i ziemniaki obieramy, następnie kroimy: cebulę w drobną kostkę, ziemniaki w nieco większą.

3.Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, całość smażymy kilka minut, regularnie mieszając.

4.Do ciepłego bulionu wrzucamy zawartość patelni i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

5. Po ugotowaniu całość blendujemy.

6.Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz chilii (jeśli nie jesteś amatorem zbyt ostrych smaków, ogranicz chilli do minimum, bo nawet 0,5 łyżeczki powoduje, że zupa jest dość pikantna).

7.Na koniec dodaj odsączoną kukurydzę z puszki.

8.Podawaj z jogurtem naturalnym i natką pietruszki.

IMGP0951

IMGP0950

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *