Ciasteczka czekoladowe

Dziś pieczemy kruche ciasteczka z kawałkami czekolady. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a z talerza znikają z prędkością światła. Uwaga, są mocno czekoladowe !

Przygotuj:
190g mąki
1 łyżeczkę sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
30g kakao
1 jajko
125g masła
130g cukru
180g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
Opcjonalnie : słonecznik, skórka pomarańczowa, rodzynki

Z podanych składników zrobisz ok. 30-35 ciasteczek.
1.Drobno posiekaj wszystkie czekolady.
2.Do jednej miski wsyp mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
3. W drugiej misce za pomocą miksera utrzyj miękkie masło (wyjmij je z lodówki na ok.30min przed pieczeniem). Następnie stopniowo dodawaj cukier, na koniec jajko. Ucieraj tak, by otrzymać jednolitą masę.
4. Do powstałej masy powoli wsypuj przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami i dalej ucieraj. Na koniec dodaj do masy czekoladę oraz skórkę pomarańczową/słonecznik, całość porządnie wymieszaj (początkowo łyżką, później użyj rąk).
5. Z powstałej masy formuj kulki o średnicy ok. 3 cm. Przed położeniem kulek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczaj je w dłoniach. Między kulkami zachowaj ok.5 cm odstęp, gdyż potrzebują one miejsca na rośnięcie.
6. Piecz 10min w temp 170C. Ciepłe ciastka są bardzo kruche, z konsumpcją poczekaj aż ostygną.

Smacznego !

SONY DSC SONY DSC

Z

Komentarze dla: “Ciasteczka czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *