Amerykańskie pancakesy

Idealne na śniadanie i na podwieczorek, sprawdzą się także wtedy, kiedy odwiedzi cię znaczna ilość osób do wykarmienia. Świetnie smakują z każdym rodzajem owoców, czy to świeżych, czy w syropie. U mnie jak zwykle podawane z porzeczkami.

Przygotuj:

1 1/4 szkl. mąki
1 jajko
1 1/4 szkl.maślanki
1/4 szkl. cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl. oleju

1. Jajko z odrobiną soli ubij mikserem, następnie dodaj do tego cukier. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem.

2. Do utartej masy jajecznej stopniowo wsypuj przesianą mąkę. Jednocześnie wlewaj olej oraz maślankę, tak by powstała masa była dość gęsta (ma być zdecydowanie gęstsza niż masa na naleśniki).

3. Smaż na zloty kolor z obu stron.

IMGP0946IMGP0944

Inspiracja tu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *