Chrupiące nuggetsy z kurczaka
Na całe szczęście nie przepadam za fast food’ami, a w restauracjach serwujących tego typu jedzenie bywam jedynie okazjonalnie. Dzięki temu, wchodzenie na wagę nie wywołuje u mnie ataku paniki. Istnieje jednak pewna rzecz znajdująca się w menu takich miejsc, która zawsze pobudzała mój apetyt. Mowa oczywiście o nuggetsach. Przez dłuższy czas skutecznie kusiły mnie swoją złocistą, chrupiącą skórką.Ale kusić przestały z dniem, w którym nauczyłam się sama je przyrządzać..Przygotuj:
1 podwójny filet z kurczaka
1 jajko
1 łyżkę miodu
1 łyżeczkę musztardy
2,5 szklanki płatków kukurydzianych
Z takiej ilości kurczaka przygotujesz danie dla 4-5 osób.
1. Przygotuj filety, pokrój je na podłużne, niewielkie kawałki. Przypraw wg uznania pieprzem, solą, papryką, odstaw na 30 min do lodówki.
2. Płatki kukurydziane wsyp do torebki foliowej, a następnie pokrusz przy pomocy wałka bądź tłuczka do mięsa.
3. W misce rozkłóć jajko, dodaj musztardę, miód. Całość wymieszaj. Mięso maczaj w tak przygotowanej mieszaninie, a następnie obtaczaj w płatkach.
4. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układaj kawałki kurczaka, piecz 20-25 min. na 180C.
Źródło: Gotuj krok po kroku nr4/2013
dzisiaj przygotowałam nuggetsy. Są dobre, jednak wyszły trochę suche. Może warto dodać trochę tłuszczu na blachę…
swoje zawsze podawałam z sosem, zapewne dlatego nigdy nie przeszkadzała mi ich „suchość”.