Chrupiące nuggetsy z kurczaka

Na całe szczęście nie przepadam za fast food’ami, a w restauracjach serwujących tego typu jedzenie bywam jedynie okazjonalnie. Dzięki temu, wchodzenie na wagę nie wywołuje u mnie ataku paniki. Istnieje jednak pewna rzecz znajdująca się w menu takich miejsc, która zawsze pobudzała mój apetyt. Mowa oczywiście o nuggetsach. Przez dłuższy czas skutecznie kusiły mnie swoją złocistą, chrupiącą skórką.Ale kusić przestały z dniem, w którym nauczyłam się sama je przyrządzać..Przygotuj:

1 podwójny filet z kurczaka
1 jajko
1 łyżkę miodu
1 łyżeczkę musztardy
2,5 szklanki płatków kukurydzianych

Z takiej ilości kurczaka przygotujesz danie dla 4-5 osób.

1. Przygotuj filety, pokrój je na podłużne, niewielkie kawałki. Przypraw wg uznania pieprzem, solą, papryką, odstaw na 30 min do lodówki.

2. Płatki kukurydziane wsyp do torebki foliowej, a następnie pokrusz przy pomocy wałka bądź tłuczka do mięsa.

3. W misce rozkłóć jajko, dodaj musztardę, miód. Całość wymieszaj. Mięso maczaj w tak przygotowanej mieszaninie, a następnie obtaczaj w płatkach.

4. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układaj kawałki kurczaka, piecz 20-25 min. na 180C.

IMGP0815

Źródło: Gotuj krok po kroku nr4/2013

 

Komentarze dla: “Chrupiące nuggetsy z kurczaka

  • 27 lipca 2013 at 16:09
    Permalink

    dzisiaj przygotowałam nuggetsy. Są dobre, jednak wyszły trochę suche. Może warto dodać trochę tłuszczu na blachę…

    Odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *