Ciasto 3 bit na krakersach

Słodkości ciąg dalszy. W przeciwieństwie do chałwowca, to ciasto, a raczej deser, nie wymaga wiele pracy. Wystarczy parę produktów, aby w krótkim czasie wyczarować niesamowity efekt.

Przygotuj:
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4l
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 żółtko
1kostkę margaryny
0,5l śmietany kremówki
2 usztywniacze do śmietany

Dodatkowo: 1 puszka gotowej masy krówkowej, 2-3 paczki kraksersów (w zależności od wymiarów blachy i wielkości opakowania krakersów)

1. Mąkę wraz z budyniem i żółtkiem mieszamy w niewielkiej ilości mleka (przydatny będzie tu mikser). Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego cukier oraz kostkę margaryny i podgrzewamy. Kiedy mleko będzie już gorące, a wszystkie składniki rozpuszczone, gotujemy budyń. Gotujemy go jedynie chwilę, gdyż dłuższe gotowanie może doprowadzić do oddzielenia się margaryny od całości.

2. W blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów, na nią wylewamy przygotowaną masę budyniową. Na masę budyniową układamy kolejną warstwę krakersów. Na nich rozsmarowujemy gotową masę krówkową, a na nią ostatnią już warstwę krakersów.

Wskazówka: masa krówkowa będzie się o wiele prościej rozsmarowywała na krakersach, jeśli wcześniej wyjmiesz ją z puszki na miskę i rozbełtasz widelcem.

3.0,5 l śmietany kremówki ubijamy za pomocą miksera, pod koniec dodajemy usztywniacze do śmietany. Tak przygotowaną bitą śmietaną rozsmarowujemy na górnej warstwie krakersów. Całość posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki.

100_2047

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *