Krem z marchwi z pomarańczami i imbirem

Marchew to jedno z najzdrowszych warzyw, jest bogata w witaminy z grupy B, wapń zapewniający nam mocne kości, witaminę A, której niedobór może prowadzić do kurzej ślepoty! Chroni nas przed przedwczesnym starzeniem, poprawia kondycję i koloryt skory, słowem lek na prawie całe zło, i po co komu chirurgia plastyczna? Sama często sięgam po marchew w stanie surowym, jej sokiem zaś wzbogacam maski nakładane na włosy.Dziś natomiast spróbujemy marchwi w wersji tradycyjnej, czyli w zupie.

Przygotuj:
6 dużych marchewek
1 cebulę
1 pomarańczę
1l bulionu drobiowego
3 łyżki masła
Imbir
Curry
Natkę pietruszki

1. Marchew obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Obraną cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i podsmażamy na nim marchew. Kiedy ta się zrumieni, dodajemy cebulę. Smażymy wszystko razem przez kilka minut, następnie przelewamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy aż marchew stanie się miękka.
2. Ugotowaną marchew miksujemy w garnku za pomocą blendera. Do tak przygotowanej zupy dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, a całość doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i curry.
3. Podajemy udekorowaną kleksem śmietany/jogurtu, natką pietruszki wraz z grzankami.

IMGP0812

 

Komentarze dla: “Krem z marchwi z pomarańczami i imbirem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *