Kurczak w sosie pomarańczowo-estragonowym

Połączenie mięsa z owocami nie zawsze wychodzi na dobre. Wiem to z własnego doświadczenia. Są takie mięsa, które moje kubki smakowe tolerują tylko w wersji ostrej np. żeberka.Zakaz łączenia smaku mięsa z owocową nutą nie dotyczy natomiast piersi z kurczaka. Ona komponuje mi się absolutnie ze wszystkim. Przede wszystkim zaś z ananasem lub pomarańczą. Dziś przepis z wykorzystaniem tego drugiego owocu.

Przygotuj:
500g piersi z kurczaka
2 cebule
2 pomarańcze
ok. 300-350 ml bulionu drobiowego
małą śmietanę 12% (ja dodałam jeszcze jogurtu naturalnego, żeby oszczędzić trochę biodrom)
estragon (im świeższy, tym lepszy, u mnie niestety aktualnie suszony)
papryka w proszku (u mnie oczywiście wersja ostra)
Z podanych składników ugotowałam obiad dla 4 osób.

1. Przygotowujemy mięso (myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem) odstawiamy na chwilę do lodówki. Niezmiennie zaskakuje mnie to w większości oglądanych przeze mnie programach kulinarnych: pół biedy gdy prowadzący przygotowują kurczaka, ale gdy w grę wchodzi np. schab lub jakaś karkówka to ja już w ogóle nie pojmuję jak niby w 1 min dzielącą posypanie solą, a trafienie na skwierczący tłuszcz to mięso może złapać jakikolwiek smak. No dziwi mnie to niezmiernie. Jako, że jestem zwolenniczką nieco innego sposobu gotowania, zawsze daję mojemu mięsu chwilę relaksu sam na sam z przyprawami. I tego się będę trzymać. Po tej małej dygresji wracamy do garów.

2. W czasie kiedy mięso w lodówce chwyta smak, obieramy i kroimy cebulę. Obieramy pomarańcze i wyciskamy z nich sok. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kurczaka. Nie traktujmy go jednak zbyt mocno ogniem, bo później i tak będzie duszony w sosie. Po usmażeniu wyjmujemy kurczaka z patelni, a na pozostały po nim tłuszcz wrzucamy cebulę, która pięknie nam się podsmaży i nabierze wyjątkowego smaku. Po kilku minutach wlewamy bulion. Najprościej oczywiście rozpuścić kostkę rosołową, ale najprościej nie oznacza najzdrowiej. Proponuję w jakieś wolne sobotnie popołudnie ugotować bardzo esencjonalny rosół z dużą ilością warzyw i mięsa, a następnie zamrozić go w niewielkich pojemnikach. I użyć go właśnie przy okazji tej potrawy. Do bulionu dodajemy usmażonego kurczaka i sok z pomarańczy.

3. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oczywiście grubo posiekanym (jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami świeżego estragonu) bądź roztartym w dłoniach (dzięki rozcieraniu ziół w dłoniach wydobywamy ich cudowny aromat) estragonem. Na koniec dodajemy śmietanę, podgrzewamy wszystko tak długo, by sos nieco zgęstniał, czyli jakieś 7-10min.

4. Podajemy z makaronem, w moim przypadku padło na farfalle, posypane bruschettą.

IMGP0792

IMGP0796

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *