Naleśniki zapiekane z pieczarkami i mozarellą

Naleśniki są moją absolutną słabością. Uwielbiam je za to, że można je przyrządzać na miliardy sposób : na słodko, kwaśno, pikantnie i tak jak dziś, czyli zapiekane. Nie ma szans na to, aby kiedykolwiek mi się znudziły. Zapewne nie raz jeszcze tu zagoszczą, dziś natomiast będzie nieco bardziej czaso- i pracochłonna wersja tej potrawy. Do jej wykonania proponuję zaciągnąć do kuchni jakąś dodatkową parę rąk, jak miało to miejsce w moim przypadku. Wspólne gotowanie uważam za świetny pomysł na spędzanie wspólnie czasu, a że mój domownik nie stroni od kuchni, więc przyrządzanie tej potrawy było czystą przyjemnością.

Przygotuj:
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1 szklankę mleka
300g pieczarek
180g sera mozarella
1 podwójną pierś z kurczaka
1,5 szklanki soku pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 cebulę
natkę pietruszki
śmietanę 18%
oliwki

Z podanych składników przygotujemy ok.9-10 naleśników, a więc spokojnie wykarmimy taką ilością żołądki 4 osób, no chyba że są to strasznie pojemne żołądki 🙂

1.Mięso myjemy, kroimy na bardzo małe kawałki, spryskujemy odrobiną oleju i nacieramy przyprawami wg uznania : solą, pieprzem, papryką, dowolnymi ziołami (jako że ja i mój domownik uwielbiamy ostre i wyraźne smaki dodajemy ostrą paprykę i znaczne ilości czosnku). Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki i zabieramy się za naleśniki.

2. Z jajek, mąki i mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie ono za gęste należy rozrzedzić je wodą (najlepiej gazowaną, wtedy naleśniki będą bardziej puszyste). Do ciasta dodajemy sporą ilość natki pietruszki (ok.2 łyżek), sól i pieprz (ciasto można wzbogacić także innymi przyprawami np. tymiankiem). Smażymy cienkie naleśniki na niedużej ilości oleju.

3. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plastry (ja w tym celu użyłam strony tarki, z której wychodzą cienkie plastry, aczkolwiek pieczarki starte na jej dużych oczkach również będą odpowiednie). Oliwki kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy czosnek z cebulą wcześniej posypaną niewielką ilością soli, dzięki temu cebula pięknie nam się zeszkli, po czym dodajemy pieczarki, je również solimy, ale tylko odrobinę, aby wypuściły nadmiar zgromadzonej w sobie wody. Następnie smażymy wszystko do zredukowania ilości wody. Mięso smażymy na oddzielnej patelni, przekładamy do cebuli i pieczarek, dorzucamy pokrojone oliwki, wlewamy szklankę soku pomidorowego i dusimy wszystko ok. 5 min.

4.Farsz doprawiamy do smaku, po czym dodajemy ok. 7 łyżek śmietany i natkę pietruszki (patelnię ściągamy z kuchenki, żeby śmietana nam się nie ścięła).Ścieramy mozarellę na dużych oczkach tarki. Pozostawiamy jej trochę na posypanie wierzchu potrawy.

5. Każdy naleśnik posypujemy startą mozarellą, następnie nakładamy farsz, zwijamy w rulon. Układamy je w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Z pozostałego soku pomidorowego i śmietany przygotowujemy sos, którym polewamy ułożone naleśniki. Całość posypujemy pozostałym startym serem. Zapiekamy 10-15min w temp. 200C.

IMGP0763

IMGP0762

IMGP0764

 

One thought on “Naleśniki zapiekane z pieczarkami i mozarellą

  • 23 lipca 2013 at 21:25
    Permalink

    Warto wspomnieć, że kradzież gałęzi jest zawsze wykroczeniem, niezależnie od ich wartości :))

    Odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *